Smørkjeks

Har lagd smørkjeks 😍Deilig…. Oppskrift fra https://www.beritnordstrand.no/myke-smorkjeks-hvite-bonner/

Snart er det påskeferie og jeg ønsker å ha noe annet å spise en det vanlige påskegodteri som det er masse sukker og tilsetningsstoffer i.

I de kjeksene her er det sukkerblomstsukker og hvitebønner☺De er faktisk veldig gode.Gir mye næring og byggeklosser.

Berit Nordstrand sa at de er mektige og at det holder med en ,men her gikk 3 nystekte ned på høykant🤪 Så var det alt med måte da😂

Tok med noen greiner når jeg gikk tur her en dag. Fint å henge litt påskepynt på🐣🐥

Surdeigsbrød

I dag har jeg laget surdeigsbrød av Emmer.

Noen venninner har lurt på hvordan fremgangsmåten er, så jeg skal prøve å forklare🤪

Start med å lage en surdeigsstarter eller om du får en ferdig fra noen du kjenner.Søk hvordan lage surdeigstarter på nett. På bloggen til Berit Nordstrand ligger det en oppskrift.

Jeg kjøper stort sett ferdig melblanding av Emmer på helsekost.

Jeg starter med å ta 2 spiseskjeer surdeigstarter i den vannmengden jeg skal bruke til brødet. Rører til den har løst seg opp i vannet og da tar jeg litt av melblandingen i vannet.

La blandingen stå på benken 1/2 time. Dette gjør jeg for at surdeigen skal våkne litt til live igjen etter å ha stått i kjøleskapet. Dette kan man hoppe over.

Her har jeg tatt opp i surdeigstarter og litt av melet.

Jeg bruker en sleiv eller slikkepott til å røre med. Emmer og spelt er ikke noe glad i å bli behandlet røft, så derfor er det greit å kutte ut maskin. Muskelkraft er det beste☺ Dette her er fort gjort.

Sett deigen til heving i ca 12 timer. Jeg syntes det er greit å sette deigen på kvelden i helgen, for da passer det fint å steke det på formiddagen dagen etter😊 Melkesyrebakteriene er ikke glad i metall. Jeg bruker porselen, keramikk eller glassbolle.

Dekk til med plastikk.

Her ser dere at den har hevet bra. Her har den stått i ca 12 timer. Det gjør ikke noe om den står lenger. Det eneste som jeg har hørt er at hvor lenger den står hvor surere blir smaken. Så 12 timer er nok passe🤪

Når den er ferdig hevet så tar du et bakepapir opp i en ny bolle. Ta deigen opp i bollen. Den har blitt mye bløtere etter å ha stått på benken i mange timer. Dekk til med plast og etterhev i 1-2 timer til.

Bruk en gryte med metall lokk. Må tåle varme. Sett gryta inn i ovnen og sett gradene på 250. La gryta stå der i ca 20 min.

Gryta må forvarmes👍

Her har den stått i 2 timer. Klar til å stekes🤪

Deigen skal være ganske løs.

Ta den varme gryta ut av ovnen. Forsiktig for den er veldig varm. Nå skal deigen opp i gryta. Løft i hjørnene på papiret og opp i gryta med den👍Sett på lokket og sett gryta inn i ovnen. Stek i ca 1/2 time og da tar du av lokket. Jeg bruker å senke temp. til 210 grader ,men ovner er så forskjellige. Nå skal den stekes uten lokk i ca 15 min.

Brødet skal ha en hul lyd når det er ferdig.

Brødet kan fryses. Noen velger å dele opp i skiver.

Pakk inn brødet i lin eller et kjøkkenhåndkle når det ligger i brødboksen. Da holder det seg best.

Ferdig resultat. Fine luftbobler i brødet.

Lykke til😍